ΌΛΥΜΠΟΣ, 24.7 - 12.8.2010!!

ΌΛΥΜΠΟΣ, 24.7 - 12.8.2010!!

    Χωρισμένο σε δυο μέρη διεξείχθη φέτος το καλοκαιρινό σεμινάριο του Α.Σ.Κεραμεικός στον Όλυμπο. Η μεγάλη συμμετοχή αλλά και η ανάγκη μερικών να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στο βουνό οδήγησε τον επικεφαλή εκπαιδευτή, Δ. Δούκα να δοκιμάσει μια διαφορετική δομή στο φετινό πρόγραμμα του σεμιναρίου επεκτείνοντας ταυτόχρονα και την διάρκεια του. Έτσι ο Α' κύκλος άρχισε στις 24 Ιουλίου και διήρκεσε μέχρι την 1 Αυγούστου, ενώ ο Β' κύκλος ξεκίνησε την 1 Αυγούστου και τελίωσε στις 8 Αυγούστου με την παραμονή στο βουνό να παρατείνεται για όσους είχαν το χρόνο και τη διάθεση  μέχρι τις 12 Αυγούστου. Όσοι συμμετείχαν στον Α' κύκλο είχαν για εκπαιδεύτη τους στη βασική προπόνηση μεταξύ έντεκα  με μία το πρωί τον εκπαιδευτή του Αετού Γαλατσίου Χ. Παπαχρήστο ενώ στη συνέχεια στον  Β' κύκλο ανέλαβε την βασική προπόνηση ο εκπαιδευτής Γ. Διβάνης. Το πρόγραμμα επεξεργασμένο  από τον Σιφού Δ. Δούκα είχε ως εξής: Καθημερινά στις έξι και τριάντα όλοι συμμετείχαν στην εξάσκηση του qigong, « οι οκτώ θυσαυροί»,  που είχε διδάξει η Δασκάλα σε παλαιότερο σεμινάριο. Αυτό το qigong  αποτελεί την ιδανική άσκηση για τη διατήρηση της υγείας και  βοηθά στην ανάπτυξη της ενέργειας , ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τα διάφορα όργανα του σώματος όπως την καρδιά, τους  πνεύμονες και τα νεφρά. Στη συνέχεια ακολουθούσε τρέξιμο και το πρόγραμμα τελείωνε με μισάωρο διατάσεων για τις οποίες υπεύθυνη ήταν η βοηθός εκπαιδεύτρια, Ι. Τουμπακάρη. Μετά πρωινό και στη συνέχεια η βασική προπόνηση. Η απογευματινή προπόνηση που άρχιζε έξι και τριάντα και τελείωνε το βράδυ και ανάλογα με τις αντοχές του καθένος, περιλάμβανε  φορμές με όπλα.  Έτσι οι αρχάριοι μαθητές διδάχτηκαν το πρώτο κοντάρι (Siu Lum Quan) και  οι πιο προχωρημένοι ανάλογα με το επιπεδο του ο καθένας, τα στιλέτα , το κοντάρι της κόκκινης ζώνης( Quan Yeung Quan), και το σπάθι ( Ba Gua Do). Τέλος οι προχωρημενοι, το ξίφος αλλά και τη διπλή φόρμα με κοντάρια. Όμως δεν πρέπει να μην αναφερθεί και το γεγονός ότι παρακολούθησαν το σεμινάριο και μαθητές από το τμήμα Ται Τζι και Σινγκ Γι της σχολής, οι οποίοι μετα το πρωινό τρέξιμο, που ήταν κοινό για όλους, ακολουθούσαν το δικό τους πρόγραμμα, εξασκούμενοι κάτω από την επίβλεψη του σίφου Δ. Δούκα, στη φόρμα των 24 κινήσεων του Ται Τσι και στα 5 στοιχεία του Σινγκ Γι. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του σεμινάριου έδωσαν εξετάσεις για την πράσινη ζώνη οι: Μαίρη Ρούσσου, Μαρία Μπακιρτζίδου και ο Χότζα Ντορέλ, ενώ στο τέλος του κάθε κύκλου έγινε επίδειξη όπου οι μαθητές παρουσίασαναν αυτό που διαδάχτηκαν.       

Βέβαια τη μονοτονία του καθημερινού προγράμματος έσπαγαν τα ρεπό, που έδιναν τη δυνατότητα στο σώμα όχι τόσο να ξεκουράζεται όσο να  ασκείται με διαφορετικό τρόπο αλλά και να χαλαρώνει μιας και το πρωινό ξύπνημα γινόταν αργότερα ενώ δύο φορές οι εκδρομές με περπάτημα  που διοργανώθηκαν, περιέλαβαν  μπάνιο σε ποτάμι.  Στα ρεπό άλλωστε ο Σίφου Δ. Δούκας δίδαξε στους μαθητές του, τους δύο πρωτους δρόμους από τα «64 χέρια Μπάγκουα»  του Liu De Kuan, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να έρθουν σε επαφή με αυτό το διαφορετικό στυλ Κουνγ Φου.  Ακόμα  επικέντρωσε την προσοχή του σε μαχητικές τεχνικές, τις οποίες προπόνησαν οι συμμετέχοντες σε ζευγάρια, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να εξασκηθούν στην επαφή και να κατανοήσουν το πως λειτουργούν οι τεχνικές πάνω σε αντίπαλο πυ προβάλει αντίσταση. Σε κάθε ρεπό  διάλεγε και μια διαφορετική τοποθεσία που η πρόσβαση γινόταν είτε περπατώντας είτε με αυτοκίνητο, και η προπόνηση μέσα στο διαφορετικό περιβάλλον έδινε μέσω της αλλαγής των παραστάσεων μια νότα χαλάρωσης και ξεκούρασης στο πρόγραμμα. Πάντως αξιοσημείωτη ήταν η πεζοπορία που διαργανώθηκε την πρώτη Αυγούστου και στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και από τα δύο γκρούπ και η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες. Ετσι μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο καταλήξαμε σε ένα τόπο με άλογα και γελάδια κλεισμένο απο τις κορυφές του Ολύμπου και λίγο πιο πέρα καναμε προπόνηση σε ένα πλάτωμα που συχνα το επισκέπτονται και κατασκηνωτές. 

Όμως σίγουρα η κορυφαία στιγμή του σεμιναρίου από πλευράς εκδρομής ήταν η ανάβαση του Ενιπέα. Ξεκινώντας από το Λιτώχορο και έχοντας προνοήσει τα αυτόκινητα να περιμένουν στα Πριόνια μαζί με όσους τα γονατά τους δεν άντεχαν την σκληρή ανάβαση, διασχίσαμε ένα τοπίο τόσο μαγευτικό που σχεδόν σου έκοβε την ανάσα. Ανάμεσα σε ψηλά δέντρα με απότομες ανηφόρες τις οποίες διαδέχονταν κατηφόρες ή και πιο επίπεδα μέρη, η διαδρομη συναντούσε σε πολυάριθμα σημεία το ποτάμι το οποίο το μονοπάτι διάσχιζε με γέφυρες  και έτσι άλλοτε σκαρφάλωνες από αριστερά και άλλοτε από δεξιά του. Συχνά το ποτάμι σχημάτιζε βάθρες με κρυστάλλινα νερά  τόσο ελκυστικές για βουτιά, που στάθηκε αδύνατο στους περισσότερους να αντισταθούν  στο μπάνιο, παρόλο που τα νερά ήταν παγωμένα και σου πόναγαν τα πόδια από το κρύο. Λίγο πριν τα Πριόνια η διαδρομή συναντά  την σπηλία του Αγίου Διονυσίου , όπου μπορεί κανείς να δει  το νερό να βγαίνει μέσα από τους βράχους , ενώ ελάχιστα πριν το τέλος και ενώ  χαλαρώναμε κάνοντας ελαφριά άσκηση σε ένα υπέροχο ξέφωτο ανάμεσα στα πανύψηλα βουνά  άρχισε να βρέχει με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην ταβέρνα στα Πριόνια τη στιγμή ακριβώς που η βροχή δυνάμωσε υπερβολικά.  Ετσι στην επιστροφή διασχίσαμε  οδηγώντας ένα τοπίο που ένω είχε βραδιάσει ο ουρανός κιτρίνιζε από τις αστραπές. Οι δυνατές  βροντές φανέρωναν  την πραγματική δύναμη της φύσης αλλά και το πόσο απρόβλεπτο και θεϊκό βουνό είναι ο  Όλυμπος, που αν σε δεχτεί μπορεί να σε κάνει να περάσεις αξέχαστες στιγμές γαλήνης και χαλάρωσης ένα λεπτό πριν αρχίσει να σου φανερώνει τη δύναμη και το μεγαλείο του. Πάντως αν είσαι καλά προφυλαγμένος το θέαμα της καταρακτώδους βροχής είναι εξίσου μοναδικό.  Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έλειψαν  οι στιγμές χαλάρωσης μετα το βραδινό φαγητό αλλά και ψυχαγωγίας που οργάνωσε ο Σίφου Δ. Δούκας. Τη πρώτη φορά οι χαρισματικοί μουσικοί και μαθητές του Α. Νόνης και Ν. Παραουλάκης έπαιξαν αυτοσχεδιάζοντας κρουστά και Νέι αντιστοιχα, ενώ η Άλκηστη τραγούδησε φλαμένγκο εκπλήσσοντας μας ευχάριστα. Την επόμενη φορά στήθηκε μια θεατρική βραδιά  κάτω από τα αστέρια και με τη βοήθεια από δύο φιάλες γκαζιού,  στην οποία η ηθοποιός και μαθήτρια Ε. Μακρή  παρουσίασε ένα μονόλογο της Β. Γούλφ τον οποίο είχε παίξει τον περασμένο χειμώνα στο θέατρο και ο οποίος ομολογουμένως έδενε θαυμάσια με το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου.    

TOP