Σεμινάριο με την Grandmaster LILY LAU, 13 - 22.06.2010

Σεμινάριο με την Grandmaster LILY LAU

Και φέτος είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τη δασκάλα μας, Grandmaster Lily Lau στην Αθήνα, έναν από τους σταθμούς της ετήσιας περιοδείας της ανά τις σχολές της σ’ όλο τον κόσμο. Η δασκάλα εκτελεί κάθε χρόνο γεμάτη νεανικό ενθουσιασμό αυτό το ταξίδι, ο οποίος ανατροφοδοτείται, όταν βλέπει τους παλαιότερους μαθητές να προοδεύουν και πολλούς νέους να ξεκινούν την εξάσκηση στην πολεμική τέχνη του κουνγκ φου, ακολουθώντας «Το νύχι του Αετού», το στυλ της οικογένειάς της, στη διάδοση του οποίου έχει αφιερώσει όλη της την προσπάθεια.
Έτσι λοιπόν, οι σημαντικοί σταθμοί της φετινής επίσκεψης ήταν οι εξετάσεις για τη μαύρη ζώνη που γίνονται πάντα ενώπιον της Δασκάλας, η επίδειξη όλων των μαθητών και το διήμερο σεμινάριο της Δασκάλας το Σαββατοκύριακο. Την Πέμπτη 17 Ιουνίου με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού να δυσκολεύει την προσπάθειά του, η Δασκάλα παρακολούθησε το Γιώργο Διβάνη να εκτελεί την ύλη της μαύρης ζώνης.
Η ύλη δύσκολη,περιελάμβανε τεχνικές γροθιάς,τις 24 κλωτσιές του στυλ,απαιτητικά Ταολού,διπλές φόρμες όπλων(λόγχη ενάντα σε σπαθί,διπλά κοντάρια) την πρώτη ενότητα από τις διάσημες 108 chin na, τεχνικές κλειδώματος και πίεσης σε καίρια σημεία καθώς και ερωτήσεις πάνω στη θεωρία και την ιστορία του συστήματος.Ύλη που λίγοι καταφέρνουν να κατακτήσουν ως γνώση μέσα από τη σωστή καθοδήγηση και τη σκληρή και πειθαρχημένη προσπάθεια.
Η Δασκάλα αναγνώρισε την κατάκτηση αυτού του επιπέδου από το Γιώργο Διβάνη και με χαρά του απένειμε τη μαύρη ζώνη στο «νύχι του Αετού» μετά από 14 χρόνια που ασκείται δίπλα στο Δάσκαλό του και προσωπικό μαθητή της Grandmaster Lily Lau, Δημήτρη Δούκα.Σίγουρα η Grandmaster Lily Lau και ο δάσκαλος του  Δημήτρης Δούκας ένιωσαν περήφανοι για το υψηλό επίπεδο του kung fu του και για το πνεύμα του.
Παγκόσμιος πρωταθλητής στη λόγχη το 2008 ο Γιώργος περνάει τώρα σε ένα άλλο επιπέδο και καλείται να χαράξει τον δικό του μονοπάτι ως εκπαιδευτής διαδίδοντας το “Νύχι του Αετού”.
Άλλος ένας μαθητής του σίφου Δημήτρη Δούκα γίνεται εκπαιδευτής και αργά ή γρήγορα μία καινούρια σχολή θα προστεθεί στο τοπικό χάρτη συμβάλλοντας στην καθιέρωση του στυλ στη χώρα μας.
Οι εξετάσεις για τη μαύρη ζώνη συνδυάστηκαν αυτή τη φορά με τις εξετάσεις για τη μωβ και τη μπλέ ζώνη και έτσι οι εξεταζόμενες μαθήτριες Ιωάννα Τουμπακάρη και Ελένη Μακρή είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν την ύλη του επιπέδου τους μπροστά στη Δασκάλα και να ακούσουν τις παρατηρήσεις της.Επαίνεσε τη δύναμη του κουνγκ φου των δύο γυναικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συχνά το γυναικείο κουνγκ φου δεν διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πιοότητα του κουνγκ φου της Ιωάννας Τουμπακάρη, αναφερόμενη μάλιστα στη μεγάλη της πρόοδο σε σχέση με πέρυσι. Εκτός από τα θετικά σχόλια για την πρόοδό τους, με το έμπειρο μάτι της επισήμανε στην καθεμία τη βασική ατέλεια που διατρέχει την κίνησή της και τις κάλεσε να δουλέψουν για τη βελτίωσή τους.         
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη γιορτή προς τιμήν της Δασκάλας. Ο υπέυθυνος εκπαιδευτής του Συλλόγου Α.Σ. Αετός Γαλατσίου Χρήστος Παπαχρήστος και ο βοηθός εκπαιδευτής του Α.Σ.Κεραμεικός, Γιώργος Διβάνης είχαν οργανώσει υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Δημήτρη Δούκα, μια μεγάλη επίδειξη μπροστά στη Δασκάλα, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι μαθητές των δύο συλλόγων. Η Grandmaster Lily Lau παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο όλων  και έμεινε ικανοποιημένη διαπιστώνοντας το πόσο καλά διδάσκεται το Σύστημά της στην Ελλάδα.
Μία απο τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν οι μικροί μαθητές του Χρ. Παπαχρήστου οι οποίοι εκτέλεσαν σωστά τις φόρμες τους μπροστά στη Δασκάλα με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα. Τέλος εντυπωσίασν ο Χρ. Παπαχρήστος και η Ιωάννα Τουμπακάρη που εκτέλεσαν μαζί απόλυτα συγχρονισμένα τη φόρμα των 24 (κλωτσιών) λακτισμάτων. Η φόρμα αυτή διαθέτει πολλά ακροβατικά και εναέρια λακτίσματα που εντυπωσιάζουν, προβάλλοντας με τον πιο ωραίο τρόπο τη θεαματική πλευρά του Συστήματος. Πριν από την επίδειξη, η Δασκάλα έδωσε η ίδια τις ζώνες σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στις τελευταίες εξετάσεις της σχολής. Στο τέλος της εκδήλωσης αναφέρθηκε ικανοποιημένη στην πρόοδο όλων των μαθητών και επανέλαβε ότι μόνο μέσα από τη σκληρή καθημερινή προπόνηση, την αφοσίωση, την υπομονή και την επιμονή μπορεί κάποιος να βελτιωθεί στο κουνγκ φου, που όπως χαρακτηριστικά είπε, χαρίζει δύναμη και υγεία όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική. Τόνισε ιδιαίτερα ότι όποιος εξασκεί το  kung fu πρέπει να προσπαθεί να είναι και "καλός άνθρωπος".
 Οι πολεμικές τέχνες πρέπει να χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό με ανθρώπους με καθαρό μυαλό και αγνά συναισθήματα και όχι για να βλάπτουν κόσμο και να προκαλούν κακό!
 Όμως αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός της επίσκεψης της Δασκάλας ήταν το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Θησείον Lofts στην Πειραιώς. Αυτή τη φορά η Δασκάλα επέλεξε να διδάξει σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως επιπέδου μία φόρμα, ιδανική για την εξάσκηση των τεχνικών των χεριών αλλά κυρίως των ρίψεων στο Eagle Claw Kung Fu. Η Siu Moy Fa Kune - η μικρή γροθιά του ανθού της κερασιάς - δίνει έμφαση στις τεχνικές ανατροπών και στην ενδυνάμωση της βάσης με τους περίτεχνους βηματισμούς που διδάσκει, είναι σχετικά μικρή σε διάρκεια, χωρίς πολλά εναέρια λακτίσματα και έτσι κατάφερε να γίνει κατανοητή ακόμα και από τους αρχάριους μαθητές.
 Άλλωστε η Δασκάλα συνδύασε την εκμάθηση της φόρμας με μια σειρά από τεχνικές συντονισμού χεριών-μέσης-ποδιών, που μπορούν να εκτελεστούν η κάθε μια χωριστά ή και όλες μαζί συνεχόμενα.
Μέσω της Siu Moy Fa Kune οι αρχάριοι μαθητές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με μια φόρμα του Συστήματος του Eagle Claw, που είναι γεμάτη από αρπάγες, κλειδώματα και ανατροπές και στο τέλος του σεμιναρίου  μαζί με τους πιο προχωρημένους  μαθητές κατάφεραν να εκτελέσουν έστω και πρωτόλεια  τη φόρμα μπροστά στη Δασκάλα. Ακολούθησε μια έξοδος για φαγητό όπου όλοι όσοι ήθελαν μπόρεσαν να  έρθουν σε έπαφη με τη Δασκάλα προσωπικά και να επωφεληθούν ρωτώντας την τυχόν απορίες τους για το κουνγκ φου, πράγμα που την ευχαριστεί ιδιαίτερα καθώς ποτέ δεν κουράζεται να μιλά και να εξηγεί για την τέχνη του κουνγκ φου.
Με αυτόν τον τρόπο τελείωσε η επίσκεψη της Δασκάλας στην Ελλάδα που 66 χρονών φέτος έδειχνε πιο νέα και πιο φρέσκια από άλλες χρονιές, δίνοντάς μας τη σιγουριά ότι θα μας επισκέπτεται για τουλάχιστον 5  χρόνια ακόμη, όπως της είπε χαριτολογώντας και ο επικεφαλής του Συστήματος σίφου Δημήτρης Δούκας στο τέλος του σεμιναρίου.

TOP