Κίνα 2009 - Zhuhai

Zhuhai

Την νότια Κίνα και συγκεκριμένα το Zuhai στην επαρχία της Guangzhou επισκέφθηκαν ο εκπαιδευτής του Α.Σ.Κεραμεικός Δούκας Δημήτρης με το μαθητή του Διβάνη Γιώργο.
Εκεί τους περίμενε ο δάσκαλος του Nei Jia Quan, Niu Sheng Xian, για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στις μαχητικές τέχνες Xing Yi, Ba Gua και Tai Ji Quan. Ο Δάσκαλος Niu Sheng Xian γεννήθηκε στο Qinghe, στην επαρχία Hebei, της Κίνας το 1938. Έχει κατακτήσει το όγδοο επίπεδο  στις Κινέζικες μαχητικές τέχνες. Κληρονόμησε την παραδοσιακή γνώση της οικογένειάς του και από την παιδική του ηλικία εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του Niu Jinbao στην Ταοϊστική Τεχνική για την Διατήρηση της Υγείας της γενεαλογίας του Δράκου. Tο 1959 συνάντησε τον Δάσκαλο Li Tien Ji στον οποίο "υποκλίθηκε" και μαθήτευσε μαζί του έως το 1966. Τα επόμενα χρόνια κατά την διάρκεια της "πολιτιστικής επανάστασης" ο Li Tien Ji σταμάτησε να διδάσκει. Από το 1975, ο Δάσκαλος Νίου ξεκίνησε πάλι να μαθαίνει από τον Δάσκαλο Li Tien Ji , τις τέχνες του Σινγκ Υι, του Μπα Γκουά, του Τάϊ Τζι, του ξιφους  Γουτάνγκ, κ.α., ενώ έμεινε μαζί του  φροντίζοντάς τον μέχρι  τον θάνατό του το 1996. Ο Δάσκαλος  Νίου έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σ" αυτές τις τέχνες. Οι συνθήκες αυτή την φορά ήταν πιο δύσκολες αφού η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν πολύ υψηλή και σε συνδυασμό με την υγρασία έκανε τη καθημερινή διαβίωση ανυπόφορη ενώ προς το τέλος της παραμονής μας γίναμε μάρτυρες και ενός τροπικού τυφώνα.
Οι πρωινές προπονήσεις, ήταν πράγματι πρωινές, αφού ξεκινούσαν στις 5.30 το πρωί και τελειώνανε στις 9 μέσα σε ένα ποτάμι ιδρώτα.Η υπόλοιπη μέρα πέρναγε αγκαλιά με το κουν τιάο(κλιματιστικό). Το απόγευμα η προπόνηση ήταν από τις 6 μέχρι τις 9.30 και μετά ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε κάποιο ανοιχτό εστιατόριο.Βλέπετε οι Κινέζοι έχουν την "κακιά" συνήθεια να τρώνε το τελευταίο γεύμα τους στις 6 οπότε μετά τις 9 είναι δύσκολο να βρεις εστιατόριο ανοιχτό. Αυτή την φορά η ύλη μας ήταν επιπέδου P.H.D. όπως μας δήλωσε ο δάσκαλος Νίου. Αφού ξεκινήσαμε με ανακεφαλαίωση και επανάληψη όλων όσων είχαμε διδαχτεί τα προηγούμενα χρόνια περάσαμε στο "κυρίως πιάτο".
Το 1956 ο μεγάλος Δάσκαλος Li Tien Ji, δημιούργησε μεταξύ άλλων το Taiji των 66 κινήσεων.Ο λόγος που δημιούργησε αυτό το ταολού ήταν για να ασκούνται οι εκπαιδευτές του Taiji σε ένα υψηλό επίπεδο. Η βάση στις 66 κινήσεις είναι η τεχνοτροπία της οικογένειας Yang αλλά έχει στοιχεία και από τις τεχνοτροπίες Wu,Sun και Chen καθώς και στοιχεία από το Xing Yi και το Ba Gua. Παράλληλα με την εκμάθηση του ταολού ο δάσκαλος συνέχισε τη διδασκαλία στα  "χέρια που σπρώχνουν" της οικογένειας Γιάνγκ.
Τρία μπρος τρία πίσω,τρία μπρος δύο πίσω, Da Lu κ.α., βοηθουν τον ασκούμενο να έχει καλύτερη αίσθηση του κέντρου του ενώ κινείται και κάνουν το  μάθημα πιο ζωηρό και ενδιαφέρον Τα απογεύματα η προπόνηση αφορούσε το Ba Gua Zhang και το Xing Yi Quan.
Αυτή τη φορα ολοκληρώσαμε την εκμάθηση πάνω στις 8 "μεγάλες παλάμες" του Ba Gua Zhang και εμβαθύναμε στην θεωρία του. Διδαχθήκαμε επίσης το Long Xin Gien, ένα πολύ όμορφο ταολού ξιφους που είχε φτιάξει ο μεγάλος δάσκαλος Hao En Guang. Το ξίφος αυτό συνδυάζει  τους περίτεχνους βηματισμούς του  Ba Gua με την εκρηκτική δύναμη του Xing Yi. Στο Xing Yi Quan πρώτα μαθητεύσαμε στο Za Shi Chui, ταολού για προχωρημένους ασκούμενους και στην συνέχεια στο Zhong He Xing Yi επίσης γνωστό ως Zhong He Da Lian Huan (Big Continuous Chain – Μεγάλη συνεχής Αλυσίδα)
Ο Li Tian Ji δημιούργησε αυτό το ταολού την δεκαετία του 50’ για τους προχωρημένους μαθητές των μαχητικών τεχνών. Το ταολού αυτό ξεπέρασε τις αδυναμίες των παλαιότερων, συνδυάζοντας τα πέντε στοιχεία, τα δώδεκα ζώα, το Wu Xing lianhuan, το bashi(οχτώ φόρμες), και xierhongquan (δώδεκα μεγάλα χτυπήματα).
Από την δημιουργία του, το ταολού Zhong He έγινε πρότυπο για την μελλοντική ανάπτυξη του Xing Yi καθώς όλες οι οικογένειες δημιούργησαν παρόμοια ταολού «μεγάλης συνεχούς αλυσίδας».
Από του μαθητές του Li Tian Ji, μόνο ο Niu Sheng Xian και τρεις ακόμη δάσκαλοι, οι Zhang Wen Guang, Liu Wan Fu και Zhang Tong, έχουν μάθει σωστά και μπορούν να πραγματοποιήσουν το  ταολού αυτό.
Οι υπόλοιποι που μπορούν να κάνουν αυτό το ταολού, το έμαθαν από τους τέσσερις αυτούς δασκάλους.
Ο μόνος όμως που μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί το αυθεντικό στυλ Xing Yi του Li Tian Ji, είναι ο Niu Sheng Xian.
Στο Zuhai μείναμε και μαθητεύσαμε κοντά στον δάσκαλο Νίου για 30 μέρες. Η σχέση μας με το δάσκαλο έγινε πιο βαθιά καθώς μέσα από την καθημερινή εξάσκηση μεγάλωσε ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη εκατέρωθεν. Ο 72χρονος δάσκαλος είναι για μας πηγή έμπνευσης καθώς στο πρόσωπό του συναντά κάποιος έναν γνώστη του "παλιιού τρόπου" που γινόταν η άσκηση στις Κινέζικες μαχητικές τέχνες αλλά και του "νέου τρόπου" που επικράτησε μετά την άνοδο του Μάο στην εξουσία και την εισαγωγή του Γουσού στα πανεπηστήμια. Οι ιστορικές του γνώσεις είναι ανεκτίμητες. Πολλοί "μύθοι" γύρω από το Taiji Quan κταρρίφθηκαν μέσα από τις συζητήσεις μαζί του και πολλά "σκοτεινά" σημεία φωτιστήκαν.
Στον εγκέφαλο του είναι αποθηκευμένα "άπειρα GB" ονομάτων γενεαλογιών, ιστοριών όλων των δασκάλων,τεχνοτροπιών, μυστικών συνταγών και "μαγικών τεχνικών.
Μαζί με την ευχή να διδάξουμε το Κουνγκ Φου του πήραμε και την διαβεβαίωση πως θα μας επισκεφθεί σύντομα στην Ελλάδα και έτσι οι ασκούμενοι στις "εσωτερικές τέχνες" στην χώρα μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να διδαχθούν από αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο.

TOP