Βιογραφικά δασκάλων

Ο προπονητής του συλλόγου, ΔΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Δούκας διδάχθηκε Κινέζικες μαχητικές τέχνες από κορυφαίους δασκάλους και μαθήτευσε μαζί τους για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις Κινέζικες μαχητικές τέχνες το 1987 στη σχολή του Κώστα Μπάτζιου στο στυλ του Eagle Claw Kung Fu. Το 1990 ακολούθησε τον μάστερ Leong Fu στη σχολή του Παναγιώτη Απότσου.

woecΤο 1996 γνώρισε την Grandmaster Lily Lau. Μαθήτευσε μαζί της στο κουνκγ φου της οικογενείας της από το 1996 μέχρι τις 11/1/2014. Η shifu Lau ήταν αυτή που με την βαθιά κατανόηση της τέχνης, δημιούργησε τις σωστές βάσεις και του άνοιξε την πόρτα στο “αληθινό” Κινέζικο kung fu. Διδάχθηκε από αυτήν όλες τις προχωρημένες τεχνικές του Αετού, τις τεχνικές των κλειδωμάτων(Qi Na), την τέχνη των όπλων και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης της ενέργειας(Qi Qong) του συστήματος.
Ο Δ.Δούκας είναι αυτός που ίδρυσε το 2003 το αρχηγείο Ελλάδος και διέδωσε το Eagle Claw Kung Fu - Lau Fat Mang Lineage στην Ελλάδα, διδάσκοντας εκατοντάδες μαθητές και σχεδόν όλους τους σημερινούς δασκάλους του συστήματος.
Με την δασκάλα ταξίδεψε αρκετές φορές στην Κίνα όπου πήρε μέρος σε πρωταθλήματα και ήρθε σε επαφή με πολλούς σπουδαίους δασκάλους. Επισκέφθηκε το 2004 και το 2006 την γενέτειρα του Eagle Claw όπου γνώρισε αρκετούς από τους δασκάλους του Αετού και διεύρυνε την οπτική του στο σύστημα. Διοργάνωσε για πολλά χρόνια σεμινάρια με την shifu Lau στην Ελλάδα. Από το 2014 το αρχηγείο Ελλάδος σταμάτησε να λειτουργεί αλλά το Eagle Claw της γενεαλογίας του Lau Fat Mang συνεχίζει να διδάσκεται από διάφορα club.

Ο Δημήτρης Δούκας το 1996, την ίδια χρονιά που γνώρισε την shifu Lau, ξεκίνησε παράλληλα την προπόνηση στο Chen στυλ Τάιτζι, με τον Δανό δάσκαλο Lars J.E.Larsen μαθητεύοντας στην «παλιά φόρμα» Λάο Τζιά. Το 1998 με τον ίδιο δάσκαλο, άρχισε την εξάσκηση στο Yang στυλ και ειδικότερα στη φόρμα των 37 κινήσεων του Δασκάλου Cheng Mang Ching, στην φόρμα των 77 κινήσεων (Chin Chien),στα pushing hands και στον Λευκό Γερανό του δασκάλου Huang Sheng-Shyan. Ο shifu Lars, καθηγητής καλών τεχνών στην Δανία, μαθήτευσε για πολλά χρόνια στην Κίνα με διαφορετικούς δασκάλους, στο Chen αρχικά και μετέπειτα στο Yang στυλ Taiji. Η τύχη τον οδήγησε στην σχολή του μεγάλου δασκάλου Huang Sheng-Shyan όπου διδάχθηκε Ταιτζί και τα “μυστικά” των χεριών που σπρώχνουν(pushing hands) από τον διάσημο δάσκαλο.
Η “δυτική ματιά” του shifu Lars στις εσωτερικές Κινέζικες μαχητικές τέχνες(Κ.Μ.Τ.) ήταν που εμφύτευσε στον Δ.Δούκα την επιστημονική θεώρηση σε αυτές και καθόρισε την μετέπειτα αναζήτηση του στις Κ.Μ.Τ.  Από το 1998 μέχρι το 2007 ο Δ.Δούκας, οργάνωσε πολλά σεμινάρια με τον shifu Lars στην Ελλάδα.

woshifu

Το 2006 σε ένα από τα ταξίδια στην Κίνα, η τύχη τον οδήγησε στον δρόμο του μεγάλου δασκάλου των εσωτερικών τεχνών(Nei Jia Quan), Niu Sheng Xian.
Ο master Niu ήταν κοντινός μαθητής(Tudi) του διάσημου και ενός από τους δέκα καλύτερους δασκάλους στην Κίνα, του grandmaster Li Tianzi. Ο master Niu ήταν πρωταθλητής Κίνας το 1982 στο Taiji και στα pushing hands και στην συνέχεια ήταν προπονητής για δέκα χρόνια της ομάδας pushing hands του Πεκίνου.
Με αστείρευτη ενέργεια παρόλο που ήταν προς το τέλος της έκτης δεκαετίας της ζωής του ξεκίνησε να διδάσκει της εσωτερικές τέχνες(Xing Yi-Tai Ji-Ba Gua-Wudang Jian) της γενεαλογίας του, στον Δ.Δούκα και πολύ σύντομα η σχέση τους επισφραγίσθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο αφού το 2010 τον δέχθηκε ως εσωτερικό του μαθητή(Tudi). Η αποδοχή αυτή άνοιξε την πόρτα και σε ένα διαφορετικό και κάπως εξωτικό είδος kung fu, σε αυτό του Ταοιστικού διαλογισμού. Ο πατέρας του δασκάλου, ο  Niu Jinbao, ανήκε στην 12η γενιά Tαοϊστών της Πύλης του Δράκου(Daojiao Longmen Pai) και στην 1η γενιά Tαοϊστών της Qianfeng Xiantian Pai και έτσι μεγαλύτερος γιος του, ο master Niu, διδάχθηκε από αυτόν την Tαοϊστική αλχημεία. Ο Δ.Δούκας έχει οργανώσει σεμινάρια με τον master Niu στην Ελλάδα και τον επισκέπτεται τακτικά στην Κίνα όπου μένει και ασκείται μαζί του.
Το Xing Yi και το Bagua που ασκούμαστε είναι το στυλ της επαρχίας Hebei και πιο συγκεκριμένα της γενεαλογίας του διάσημου δασκάλου Sun Lu Tang.
Το Taiji που ασκούμαστε είναι το Longfei’s(ιπτάμενος δράκος ήταν το ψευδώνυμο του Li Tianzi) Yang στυλ Taiji.
Στο ξίφος Wudang, ασκούμαστε στην τεχνοτροπία του στρατηγού Li Jing Lin(Λι το μαγικό ξίφος).

Ο  Δημήτρης Δούκας ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη του Σουάι Τζιάο(Shuai Jiao) μέσω της δασκάλας Lily Lau που του δίδαξε Τζι Μπεν Κονγκ, βασικές τεχνικές και στάσεις από το Σουάι Τζιάο που είχε διδαχθεί από τον θείο της, τον διάσημο παλαιστή Chang Dong Sheng στην Ταΐβάν. Το στυλ του Αετού περιέχει στην ύλη του πολλές τεχνικές ανατροπών και αυτό είναι φυσικό καθώς από την μια μεριά όλοι οι σπουδαίοι δάσκαλοι του Αετού γνώριζαν ή είχαν έρθει σε επαφή με την Κινέζικη πάλη από την άλλη το shuai jiao έχει επηρεάσει όλα τα γνωστά στυλ του Κινέζικου wushu.
Ο Δ.Δούκας ξεκίνησε το 2008 στο Πεκίνο, προπόνηση με τον πρωταθλητή της Κινέζικης πάλης, δάσκαλο Liu Zu Cuang (μαθητή του Li Bao Ru) στο Σουάι Τζιάο. Η επαφή αυτή έδωσε μια βαθιά και πιο αναλυτική οπτική στις υπάρχουσες τεχνικές και αποτέλεσε έναυσμα για πιο εντατική ενασχόληση με την τέχνη του Σουάι Τζιάο. Η μέθοδος προπόνησης του shuai jiao είναι μακράν η καλύτερη για την επίτευξη δύναμης από όλο το σώμα αλλά και για την εφαρμογή της σε αντίπαλο.
Από το 2013 ξεκίνησε την διοργάνωση σεμιναρίων σε ετήσια βάση για την διάδοση της Κινέζικης πάλης.
Την ίδια χρονιά μαζί με τον μαθητή του shifu Διβάνη Γιώργο και τον δάσκαλο του Αετού master Δερβέντη Παναγιώτη ίδρυσαν την πανελλήνια ένωση Κινέζικης πάλης.

Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Κίνα έχει επίσης διδαχθεί:
Tai Yi από τον Ταοϊστή μοναχό Chen Li Sheng, το 2006 στο βουνό Wudang.
Το 2004,06 και 08, Wudang Tai Ji 36 κινήσεις και Wudang ξίφος από τον Ταοϊστή μοναχό Fu Yuan Tae στο βουνό Wudang.
Tang Lang Da Mo gien και Tang Lang Ba Xian gien από τον master Song Chang Ji, το 2006 και 2009 στο Qingdao της επαρχίας Shandong.
Τα 64 χέρια Bagua του Liu De Kuan από τον Δάσκαλο Zhang Wei Dong, το 2008 στο Πεκίνο.

Από το 1998 είναι ο τεχνικός υπεύθυνος του Α.Σ. Κεραμεικός.
Πήρε μέρος σαν αθλητής σε πολλά πρωταθλήματα παραδοσιακού Γουσού στην Κίνα.
Συμμετείχε με την Εθνική ομάδα παραδοσιακού Γουσού:
Στο 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Wushu(2004, Ghengzhou,Κίνα) και κατέλαβε την 4η θέση στη λόγχη.
Στο 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Wushu (2006) σε 3 κατηγορίες και πήρε μία 1η(σπαθί) μία 2η(προσχεδιασμένη μάχη) και μία 4η θέση(μεγάλη σπάθα).
Στο 3ο (Wudang 2008) και στο 5ο (Hengsahan 2012) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Wushu, συνόδευσε την αποστολή σαν προπονητής της εθνικής ομάδας.
Έχει δίπλωμα εθνικού κριτή στα Τάολου και Σάντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου (Ε.Ο.Γ.Κ.Φ.).
Υπήρξε μέλος της Τεχνικής Επιτροπής, υπεύθυνος για τα παραδοσιακά Τάολου (2003-2005).
Ταμίας της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ.
Μέλος του Δ.Σ. της νέας διοίκησης της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ., που εκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 2006 και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι τον Νοέμβρη του 2008.
Προπονητής της ομάδας επίδειξης της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ. το 2006.
Έχει δίπλωμα προπονητή WUSHU Β’ κατηγορίας και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητή Wushu.
Προπονητής της Ελληνικής ομάδας Shuai jiao που πήρε μέρος στα πρωταθλήματα το 2014,2016,2017,2019, 2023 στην Ιταλία και 2015 στην Κίνα.
Είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κινέζικης Πάλης.
Έχει δίπλωμα προπονητή Shuai Jiao από την ομοσπονδία πάλης της Κίνας
Το 2014 ήταν εισηγητής και δίδαξε την "εσωτερική γροθιά" στη σχολή προπονητών της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ.
Ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Ο.Γ.Κ.Φ. ηταν υπέυθυνος για την διοργάνωση και την διεξαγωγή πολλών πανελλήνιων πρωταθλημάτων.

Έχει δίπλωμα στο Τούινα (κινέζικη θεραπευτική τέχνη) το οποίο πήρε παρακολουθώντας τα μαθήματα του γιατρού Γιάννη Φερούκα στο Natural Health Science, την περίοδο 2002-2003. 

 

TOP