Κινέζικη Πάλη

Shuai Jiao - Chinese Wrestling

Η πυγμαχία και η πάλη είναι συμπληρωματικές και απαραίτητες δεξιότητες στις μαχητικές τέχνες.
Οι τρεις αρχαίες Κινέζικες μαχητικές τέχνες, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ήταν η πάλη, η πυγμαχία και η τοξοβολία. Η πάλη και η πυγμαχία αν και ήταν σαφώς ξεχωριστές τέχνες συνήθως διδάσκονταν μαζί.
Jiao Di ήταν ο πρώτος κινέζικος όρος για την πάλη και αναφέρονταν σε ένα αρχαίο άθλημα κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι φορούσαν ένα κράνος με κέρατα καθώς πάλευαν. Ο μύθος αναφέρει ότι το κράνος, ‘‘Jiao Di’’, χρησιμοποιήθηκε το 2697 π.Χ. από τους στρατιώτες του Κίτρινου Αυτοκράτορα ενάντια στον στρατό των ανταρτών που οδηγούσε ο Chi You για να χτυπούν  με αυτό και να ξεκοιλιάζουν τους αντιπάλους τους.
Το Jiao Di αναφέρεται σαν η πηγή της πάλης αλλά και όλων των μετέπειτα διάφορων μορφών(στυλ) των πολεμικών τεχνών στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou στα κλασικά κείμενα του πολέμου αναφέρεται ως Jiao Li Ji και αποτελούνταν από τεχνικές ρίψεων, χτυπημάτων, αποφυγών, κλειδώματος και επιθέσεων σε σημεία πίεσης. Σ’ αυτές τις τεχνικές ασκούνταν οι στρατιώτες κατά την διάρκεια του χειμώνα μαζί με τη τοξοβολία και τη μελέτη της στρατηγικής.
Το Jiao Li τελικά έγινε δημόσιο άθλημα που χρησιμοποιούνταν για την διασκέδαση του πλήθους, καθώς και για την ανάδειξη και πρόσληψη των καλύτερων μαχητών. Οι ανταγωνιστές πάλευαν σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, Lei Tai, με έπαθλο την πιθανή πρόσληψη τους ως σωματοφύλακες του αυτοκράτορα ή εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών στον αυτοκρατορικό στρατό.
Γυναίκες παλαιστές επίσης έπαιρναν μέρος σε τέτοιους αγώνες και υπάρχουν αναφορές για κάποιες ιδιαίτερα ικανές στην πάλη, μέχρι το savoir vivre που επέβαλε ο Κομφουκιανισμός να τις απαγορεύσει.
Το Jiao Li διδάσκονταν κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων στους στρατιώτες και η δημοτικότητα του μεταξύ των στρατιωτικών εγγυήθηκε την επιρροή του στις μεταγενέστερες Κινέζικες πολεμικές τέχνες, μέχρι το τέλος της δυναστείας Qing.
 Προς το τέλος της δυναστείας Μινγ ο Chen Yuanbin δίδαξε αυτές τις τέχνες στην Ιαπωνία όπου έγινα γνωστές με το όνομα Ju Jutsu.

Shuai Jiao

Ο όρος "Shuai Jiao" επιλέχθηκε από την Κεντρική ακαδημία πολεμικών τεχνών, (Guo Shu Guan) της Nanjing το 1928 όταν τυποποιήθηκαν οι κανόνες των αγώνων .
Το Shuai Jiao στις μέρες μας είναι δημοφιλές στους Μογγόλους της Έσω Μογγολίας, όπου ονομάζεται "bohke» και συναντάται τακτικά σε διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και στην Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ν.Ζηλανδία και άλλες χώρες. Στην Κίνα η τέχνη συνεχίζει να διδάσκεται στην αστυνομία και τις στρατιωτικές ακαδημίες αλλά και σε πάρκα, γειτονιές καθώς και σε πολλά επαγγελματικά club.
Η άποψη πως με την επικράτηση του Μάο Τσε Τουνγκ, το Γουσού απογυμνώθηκε από τις μαχητικές του τεχνικές, είναι εν μέρει σωστή. Στην πραγματικότητα δόθηκε η έμφαση στην καλλιέργεια της υγείας, μέσω της εξάσκησης πράγμα εξ ίσου σημαντικό. Το Γουσού έγινε άθλημα που διδάσκονταν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια όλης της Κίνας.
Το νέο αυτό άθλημα είναι πράγματι απογυμνωμένο από την εξάσκηση για την απόκτηση μαχητικής ικανότητας και μόνο στην μορφή μοιάζει με το παραδοσιακό Γουσού.  Αυτό το Γουσού έγινε κυρίως γνωστό στη Δύση καθώς με αυτό έρχονταν σε επαφή όσοι επισκέπτονταν την "κλειστή" για πολλά χρόνια Κίνα. Μπορεί να φτάνει στη χώρα μας μεταμφιεσμένο με στολές μοναχών, από ναούς ή ιερά βουνά, αλλά στην πραγματικότητα δεν παύει να είναι το πρόγραμμα, οι στόχοι προπόνησης, η κινησιολογία και οι ρουτίνες εξάσκησης που αναπτύχθηκαν στα αθλητικά πανεπιστήμια της Κίνας με βασικό σκοπό την άθληση ή την επίδειξη αλλά όχι την ανάπτυξη μαχητικής ικανότητας.
Το παραδοσιακό Γουσου όμως ποτέ δεν σταμάτησε να υπάρχει και να εξελίσσεται. Συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να διδάσκεται στην αστυνομία και στον στρατό, που κυρίως ασκούνταν στο Σουάι Τζιάο και στο Σάντα.
Το μοντέρνο Σουάι Τζιάο έχει τις ρίζες του στις τεχνικές υποταγής που δοκιμάσθηκαν στο πραγματικό πεδίο της μάχης. Σιγά-σιγά όμως κανόνες φτιάχτηκαν και οι σύγχρονοι αθλητές δεν χρησιμοποιούν χτυπήματα ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της πάλης είναι που παρέχει στον ασκούμενο την δυνατότητα προπόνησης με αντίπαλο που δεν συνεργάζεται σε συνθήκες πολύ κοντινές με την πραγματικότητα. Σε βάθος χρόνου η άσκηση στην πάλη είναι σημαντικά ανώτερη για την επίτευξη αντοχής, δύναμης και προσαρμογής στην επιθετικότητα του αντιπάλου, από ότι στις περισσότερες μορφές πυγμαχίας.
 Στο στυλ του Πεκίνου που εξασκούμε, οι τεχνικές  έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βάθος, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια και οι δάσκαλοι είχαν και έχουν την νοοτροπία πως, "ότι δεν δουλεύει το πετάμε" με αποτέλεσμα το στυλ να έχει απαλλαγεί από αμφιλεγόμενες φανταχτερές τεχνικές, να είναι αρκετά ενήμερο στις σημερινές συνθήκες πάλης και οι τεχνικές του να είναι απλές και αποτελεσματικές.

Το Shuai Jiao μπορεί να χωρισθεί στα εξής στυλ:
 Beijing style – Στυλ του Πεκίνου,
είναι η γραμμή από το Manchu Buku στυλ που προπονούσαν οι φρουροί του αυτοκράτορα, Shan Pu Ying (Ένωση των Εξπέρ της Πάλης).
 Tianjing style - Στυλ της Τιενζίν ,
είναι η γραμμή από το Shuai Jiao της δυναστείας Ming και μίξη με το στυλ Manchu Buku.
 Baoding style – Στυλ του Μπαοντινγ,
είναι η γραμμή  που αποκαλείτε Kuai Jiao, γρήγορη πάλη.
Τα τρία παραπάνω στυλ αποκαλούνται στυλ της επαρχίας Χεμπέι.
 Shanxi style – Στυλ του Σάνσι,
είναι η γραμμή από το Shuai Jiao της δυναστείας Song με έμφαση στην επίθεση στα πόδια του αντιπάλου.
 Mongol style - Στυλ των Μογγόλων,
είναι η γραμμή από την πάλη της Μογγολίας.
 Xinjiang style -  Στυλ της Σιντζιάν,
είναι η γραμμή από διάφορα Τούρκικα στυλ πάλης.

Βασικές δεξιότητες.

Το  Shuai Jiao συνίσταται στη χρήση ανατροπών για να ρίξουμε τον αντίπαλο κάτω. Για να εφαρμοστούν σωστά οι ρίψεις και να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει κάποιος να έχει πολύ καλό βασικό κουνγκ φου. Βασικό κουνγκ φου είναι οι:
 τεχνικές χεριών,
καθώς κάποιος πρέπει να έχει δυνατή και καλή αρπαγή. Χωρίς καλό πιάσιμο δεν μπορείς να ανατρέψεις τον αντίπαλο. Επίσης πρέπει να μπορείς να ξεφεύγεις από το πιάσιμο του αντιπάλου.
 τεχνικές ποδιών,
καθώς κάποιος πρέπει να κινείται γρήγορα, ανάλαφρα και να έχει καλό πάτημα και δυνατή βάση. Η κάθε ανατροπή έχει συγκεκριμένη προσέγγιση για τις σωστές κινήσεις των ποδιών. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να προπονηθούν αρκετά πριν κάποιος προχωρήσει στις ανατροπές.
 τεχνικές του σώματος,
που σχετίζονται με την απόκτηση δύναμης και τη κατανόηση των αλλαγών. Πως  δηλαδή ο ασκούμενος να αποκτήσει δύναμη από όλο το σώμα και πως να είναι γρήγορος και ευκίνητος. Το να κατανοήσει κάποιος τα είδη δύναμης στο Shuai Jiao είναι πολύ σημαντικό για να πετύχει υψηλό επίπεδο στην τέχνη.
 τεχνικές μικρού κύκλου,
είναι οι μικρές και ξαφνικές τεχνικές που στόχο έχουν να παρασύρουν τον αντίπαλο σε κάποιο λάθος. Πρέπει να είναι κάποιος ακριβής και ευκίνητος.
 τεχνικές  μεγάλου κύκλου,
είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν μεγάλη δύναμη. Χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές μόνο όταν έχουμε φέρει τον αντίπαλο στην κατάλληλη θέση. Επειδή η κίνηση είναι μεγάλη είναι εύκολο ο αντίπαλος να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος μας.
Δυνατές αρπάγες, γρήγορες και ανάλαφρες κινήσεις, καλό πάτημα, γρήγορα αντανακλαστικά και μαλακή δύναμη από όλο το κορμί είναι προαπαιτούμενα για να πετύχει κάποιος στην Κινέζικη πάλη.

 Εκτός από το βασικό κουνγκ φου όμως χρειάζεται ο ασκούμενος να έχει μια καλή κατανόηση των αρχών που διέπουν την τέχνη της πάλης. Μερικές από τις αρχές για να πετύχουμε μια ανατροπή είναι:
 Μπέρδεψε τον αντίπαλο  ώστε να προκαλέσεις την "λάθος" αντίδραση του.
 Πρέπει να  κατανοήσεις τις μεταβολές μεταξύ του Γιν και του Γιανγκ.
 Ανάγκασε τον αντίπαλό να κινηθεί γύρω σου.
 Εξασφάλισε μια καλή αρπαγή.
 Ανάγκασε τον αντίπαλο να κινηθεί μαζί σου.
 Πρέπει να  κατανοήσεις πώς μπορείς να δανειστείς τη δύναμη του αντιπάλου σου.
 Η όρασή σου πρέπει να είναι εστιασμένη ώστε να επωφεληθείς από το παραμικρό λάθος του αντιπάλου.
 Η ευαισθησία σου πρέπει να είναι πολύ καλή, έτσι ώστε να μπορείς να αισθανθείς τις αλλαγές στην δύναμη και την κατεύθυνση.
 Η κίνηση σου πρέπει να είναι πολύ γρήγορη, ακριβής και συντονισμένη.
 Η δύναμη σου πρέπει να είναι ξαφνική, ισχυρή και ολοκληρωμένη.
 Η βάση σου πρέπει να είναι ευκίνητη και ταυτόχρονα σταθερή.
Στο Shuai Jiao η γνώση αναπτύχθηκε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και κάθε τεχνική έχει ερευνηθεί σε πολύ μεγάλο βάθος, έτσι ώστε να υπάρχουν πολλές παραλλαγές . Στην αρχή θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος εξάσκησης στα Τζι Μπεν Κονγκ, επειδή αυτή η μέθοδος εμπεριέχει την εμπειρία όλων των προηγούμενων γενεών και είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξεις δύναμη από όλο το σώμα. Με άλλα λόγια, η αξία  έχει ήδη αποδειχθεί από πολλούς ανθρώπους  στις πραγματικές μάχες.

Στην κουλτούρα του Shuai Jiao στην Κίνα, είναι σύνηθες, οι παλαιστές, να ασκούνται και να μαθαίνουν από διαφορετικούς δασκάλους. Αλλά και να φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές στις τεχνικές ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητα ή την σωματική τους διάπλαση. Ιστορικά, οι διάσημοι δάσκαλοι ανέπτυσσαν πάντα τις δικές τους παραλλαγές.
Κάποιος πρέπει να περπατήσει ο ίδιος τον δρόμο για να έχει ουσία, καθώς δεν υπάρχει καμιά τεχνική που να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία, παρά μόνο η ικανότητα του πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει κάποιος αυτή την τεχνική.
Στο Shuai Jiao υπάρχουν πάνω από 300 τεχνικές με πάνω από 3 παραλλαγές η κάθε μία αλλά στην πραγματικότητα της πάλης κάποιος δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 τεχνικές, στις οποίες όμως πρέπει να είναι πολύ καλός.
Πρέπει όμως να προπονείται σε όσο πιο πολλές παραλλαγές μπορεί όχι τόσο για να τις χρησιμοποιήσει αλλά για να μάθει πως να αμύνεται σε αυτές. Η εξάσκηση στο πως να αμύνεται κάποιος στο Shuai Jiao είναι εξίσου σημαντική και για κάθε τεχνική υπάρχει και μια άλλη που την αδρανοποιεί.
Στο ψηλότερο επίπεδο, το Σουάι Τζιάο, μοιράζεται τις ίδιες αρχές με το Ταιτζί.

 Βιογραφικό του δασκάλου Liu Zu Guang.
 Ο εκπαιδευτής Liu Zu Guang από το Πεκίνο ασκείται στις μαχητικές τέχνες και στην κινέζικη πάλη από την παιδική του ηλικία.
Το 1990 άρχισε να ασκείται με τον μεγάλο δάσκαλο του Σουάι Τζιάο Li Bao Ru, ο οποίος τον μύησε στην ουσία της κινέζικης πάλης.Στην διάρκεια της πορείας του ως αθλητής στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής στο Πεκίνο και κατατάχθηκε τρίτος στο Εθνικό Πρωτάθλημα. Αγωνίζονταν στην κατηγορία των +100 κιλών, αλλά συχνά πάλευε με αντιπάλους που ζύγιζαν 20-30 κιλά παραπάνω από τον ίδιο.
Είναι γνωστός για την απαράμιλλη ικανότητά του στις αρπαγές και την εξαιρετική τεχνική.
Ο συνδυασμός χαλαρότητας, εκρηκτικότητας και τεχνικής στον τρόπο που εξασκείται προέκυψε μέσα από τα χρόνια συνεχούς και προσεκτικής άσκησης.
O Liu Zu Guang είναι επικεφαλής της Guang Wu association που έχει έδρα το Πεκίνο και σκοπό την προώθηση της τέχνης παγκόσμια.
Το 2007 άρχισε να διδάσκει επίσημα μαθητές στο πανεπιστήμιο Γλωσσών και Πολιτισμού του Πεκίνου.
Το 2008 ο Δούκας Δημήτρης, με τον μαθητή του Διβάνη Γιώργο, ξεκίνησε την προπόνηση μαζί του στο Πεκίνο.
Στη διάρκεια της προπόνησης, ο εκπαιδευτής Liu επιδεικνύει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες απαντήσεις στο πως να βελτιώσει κανείς τον τρόπο που παλεύει.
Διδάσκει όλες τις πτυχές της κινέζικης πάλης, βασική τεχνική και δύναμη, πάλη με το ειδικό παλαιστικό γιλέκο, αλλά και χωρίς αυτό. Οι μαθητές του έχουν διαπρέψει τόσο σε τοπικά όσο και σε διεθνή πρωταθλήματα.
Ως δάσκαλος, ο εκπαιδευτής Liu πιστεύει και προσπαθεί πάντα να μεταδίδει στους μαθητές όλες εκείνες τις ποιότητες της πάλης που ο ίδιος κατέχει ώστε να βελτιώνουν τις ικανότητές τους.

 Ο εκπαιδευτής του Α.Σ.Κεραμεικός Δούκας Δημήτρης
...ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη του Σουάι Τζιάο μέσω της δασκάλας Λίλυ Λάου που τον δίδαξε Τζι Μπεν Κονγκ, βασικές τεχνικές και στάσεις από το Σουάι Τζιάο που είχε διδαχθεί από τον θείο της, τον διάσημο παλαιστή Τσαν Τουνγκ Σεν στην Ταΐβάν.
 Το στυλ του Αετού περιέχει στην ύλη του πολλές τεχνικές ανατροπών και αυτό είναι φυσικό καθώς όλοι οι σπουδαίοι δάσκαλοι του Αετού γνώριζαν ή είχαν έρθει σε επαφή με την Κινέζικη πάλη.
Ο σίφου Δούκας ξεκίνησε το 2008 στο Πεκίνο, προπόνηση με τον δάσκαλο Λίου Ζου Κουάνγκ στο Σουάι Τζιάο. Η επαφή αυτή έδωσε μια βαθιά και πιο αναλυτική οπτική στις υπάρχουσες τεχνικές και αποτέλεσε έναυσμα για πιο εντατική ενασχόληση με την τέχνη του Σουάι Τζιάο.
Το καλοκαίρι του 2013 εγκαινιάσαμε μια σειρά από σεμινάρια που θα γίνουν στην Ελλάδα με τον δάσκαλο Λίου ενώ γκρουπ μαθητών θα επισκεφτούν ενδιάμεσα τη σχολή στο Πεκίνο για εντατικά μαθήματα στην τέχνη της πάλης.
Από τον Οκτώβρη του 2013 εγκαινιάσαμε έναν καινούργιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου η εξάσκηση στο Σουάι Τζιάο και το Σάντα θα γίνεται σε καθημερινή βάση.
Την ίδια χρονιά ιδρύσαμε την πανελλήνια ένωση Shuai Jiao με σκοπό την προώθηση της τέχνης στην Ελλάδα.
Ο Δούκας Δημήτρης είναι πρόεδρος της ένωσης και αντιπρόσωπος της Guang Wu association στην Ευρώπη.

 

 

TOP