ΌΛΥΜΠΟΣ, 2011
Ολοκληρώθηκε άλλο ένα καλοκαιρινό σεμινάριο στον Όλυμπο…
Χωρισμένο και φέτος σε δύο τμήματα, με διάρκεια 15 ημέρες, αποτέλεσε για άλλη μια φορά μια ιδιαίτερη πρόσκληση για τους μαθητές, παλιούς και καινούριους, να διδαχθούν καινούρια πράγματα, να εξασκηθούν σε αυτά που έχουν μάθει και κυρίως να συμμετέχουν σε μια πλούσια εμπειρία, στην καρδιά της φύσης, με την επιβλητική ομορφιά του Ολύμπου να συνοδεύει κάθε δραστηριότητα.
Το πρόγραμμα, δουλεμένο μέσα από την εμπειρία τόσων σεμιναρίων, στόχευε τόσο στην εκμάθηση καινούριας ύλης, όσο και στη γενικότερη ενδυνάμωση του σώματος, κι ήταν φτιαγμένο να καλύπτει με ισορροπημένες εναλλαγές όλο το φάσμα της ημέρας, πάντα υπό την καθοδήγηση και προτροπή του sifu Δ. Δούκα και φυσικά των πιο προχωρημένων μαθητών του.
Το πρωινό ξύπνημα, πριν καν βγει ο ήλιος, έβρισκε τους μαθητές στο Δέντρο, στο καθιερωμένο qigong των 8 θησαυρών, διδαγμένο από τη δασκάλα Lily Lau, μια άσκηση για τη βελτίωση της υγείας και της ενέργειας, και πάνω απ’ όλα το καλωσόρισμα μιας καινούριας μέρας, με την πρωινή δροσιά και τη σιωπή να φτιάχνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Ακολουθούσε το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο, εξαιρετικά χρήσιμο για τη φυσική κατάσταση και την ενδυνάμωση και ταυτόχρονα μια δοκιμασία του σώματος, μια αφορμή για τους μαθητές να ξεπεράσουν τις αντοχές τους, να φτάνουν κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά, να αναζητούν την επόμενη θέα που το βουνό έχει να προσφέρει, να βιώνουν κάθε καινούρια κατάκτηση ως την απόλυτη και χωρίς όρους αποζημίωση της όποιας κούρασης ή δυσκολίας. Η πρώτη προπόνηση της μέρας, ο ήλιος στο ζενίθ, το Δέντρο να προσφέρει την ανεκτίμητη σκιά του, και εμβάθυνση στα Neijia "εσωτερικές τέχνες". Xing Yi Quan, Bagua Zhang και Taiji Quan, που ο sifu Δ. Δούκας μεταφέρει από το δάσκαλο Niu Sheng Xiang, σύμφωνα με την παράδοση που θέλει οι τέχνες αυτές να διδάσκονται μαζί.
Όλοι οι μαθητές στην απαιτητική στάση του San Ti Shi, τον ακρογωνιαίο λίθο του Xing Yi, συνεχείς ευθυγραμμίσεις του σώματος, αναπνοές κι επιμονή και ακολουθούν τα 5 στοιχεία-βασικές τεχνικές.
Το μυαλό καθαρίζει, ενεργοποιεί την πρόθεση, η πρόθεση τη ζωτική ενέργεια κι αυτή με τη σειρά της εναρμονίζεται με τη Δύναμη.
San Ti Shi, οι 3 αρμονίες, ο Ουρανός, η Γη κι ο Άνθρωπος, μια ενότητα αδιάσπαστη για τους Ταοϊστές, μια σπουδή για το σώμα και συνεχής διάπλαση του Qι, υπό τη σκέπη του μεγάλου βουνού…
Το μεσημεριανό φαγητό ακολουθούν ώρες χαλάρωσης και περισυλλογής, πριν την απογευματινή προπόνηση, την εκμάθηση και εξάσκηση στις φόρμες, με κύριο επίκεντρο τις φόρμες για όπλα από το Eagle Claw Kung Fu της Grandmaster Lily Lau. Οι μαθητές διδάχθηκαν, ανάλογα το επίπεδό τους, Siu Lum Quan,(κοντάρι του Shaolin), Quan Yeung Quan, (το κοντάρι του βοσκού), Ba Gua Dαo, (σπαθί των 8 κατευθύνσεων), Mn Fu Chon (λόγχη των 5 τίγρεων), καθώς και την εμβάθυνση στην φόρμα των 24 κινήσεων για τους μαθητές του Τaiji.
Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε και τεχνικές Qi Na(κλειδώματα) και Sticking Hands για δύο άτομα καθώς και εξάσκηση στα pushing hands, όπου οι βασικές αρχές του Taiji, ελαστικότητα, κυκλικότητα, δεκτικότητα, εφαρμόζονται στην επαφή των χεριών.
Συχνές ήταν κι οι μικρές επιδείξεις, τόσο από προχωρημένους, όσο και από πιο αρχάριους, οι οποίες, πέραν της εκπαιδευτικής αξίας τους, ήταν και μια ευκαιρία έκθεσης σε «κοινή θέα» της προόδου των μαθητών, ευκαιρία να παρουσιάσουν το Κung Φu που έχουν μάθει ως κάτι δικό τους, ως μια συντονισμένη έκφραση του κορμιού και του πνεύματός τους.
Πέραν του χρόνου προπόνησης, το πρόγραμμα περιλάμβανε κι άλλες δραστηριότητες, από την προετοιμασία του φαγητού σε ομάδες, το πλύσιμο, τη μέριμνα για την υγιεινή, ως την οργάνωση των εξορμήσεων-ρεπό. Ανέβασμα στα Πριόνια, κατάβαση στον Ενιπέα, βουτιά στις βάθρες του. Το παγωμένο νερό ενεργοποιεί τις αισθήσεις και το ασύλληπτο τοπίο αιχμαλωτίζει το βλέμμα. Μπάνιο στη Λεπτοκαρυά, στιγμές χαλάρωσης σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, και μετά πάλι πίσω, στο βουνό, για συνέχιση της προπόνησης. Ακόμη και τα εκτός προγραμματισμού φαινόμενα, οι απρόβλεπτες καιρικές μεταβολές, οι περιστασιακές βροχές, οι εντυπωσιακοί κεραυνοί στο βάθος του ορίζοντα, η συναίσθηση που αποκτά κανείς ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον το οποίο αναπνέει κι εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, που το μοιράζεται και μ’ άλλες μορφές ζωής, χωρίς απαραίτητα να είναι η κυρίαρχη, είναι κι αυτά μαθήματα. Μαθήματα του πώς να καλλιεργεί κανείς πραγματικό σεβασμό για τα πράγματα και πώς ίσως να περιορίζει, έστω και λίγο, την κυριαρχία και παντοδυναμία των διαφόρων «εγώ», την ατομιστική θεώρηση των πάντων…
Είναι φύσει αδύνατον να αποτυπώσει κανείς σε λίγες γραμμές τη συνολική εμπειρία της διοργάνωσης του Ολύμπου, όλα όσα οι συμμετέχοντες αποκομίζουν τις λίγες αυτές μέρες που επιλέγουν να βρίσκονται εκεί. Πως ανακαλύπτουν, μέρα με τη μέρα, προπόνηση στην προπόνηση, καινούριες δυνατότητες και δυνάμεις του σώματος, καινούριες εκδηλώσεις της θέλησης. Πως σιγά σιγά συντονίζουν το μυαλό και την αναπνοή τους σε ένα ρυθμό πιο φυσικό και αυτονόητο, συνήθως διαφορετικό από αυτόν που πιθανόν έχουν μάθει ως σωστό. Πως μαθαίνουν, μέσα από μια κοινή συμβίωση στη φύση, την αξία της συλλογικότητας και της αλληλοβοήθειας, εκεί, που οι πέραν της προπόνησης δραστηριότητες δεν συμπληρώνουν απλώς ένα απαιτητικό πρόγραμμα.
Πολύ περισσότερο, αποτελούν τον καταλύτη για τη σύσφιξη σχέσεων και το πλάσιμο μιας ηθικής που ακολουθούν όσους/ες συμμετέχουν και στην υπόλοιπη καθημερινότητά τους. Το μάθημα του Ολύμπου ξεπερνάει το σύνολο των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα πρόγραμμα, ακριβώς όπως το βουνό είναι κάτι πάνω από το άθροισμα των λέξεων που το περιγράφουν. Είναι μια υπόθεση τόσο προσωπική, όσο και συλλογική. Πάνω απ’ όλα είναι το πνεύμα, που συνεχώς, και πέρα από όποιο πιθανό συμβιβασμό, τρέχει σκαρφαλώνοντας σε νέες κορυφές. «Πλησίασε το κενό όσο μπορείς. Μείνε σταθερά στην ηρεμία. Τα πάντα βλασταίνουν και κινούνται…» Τάο Τε Κινγκ Χ.Μ.