Τσίνγκταο-Σανγκάη-Φούκιεν-Χονγκ Κονγκ-Φοσάν

Με αφορμή το 7ο διεθνές πρωτάθλημα παραδοσιακού Κουνγκ φου που έγινε στην πόλη  Τσιντάο της επαρχίας Σαντόνγκ της Κίνας στις 14 – 16 Αυγούστου, ο εκπαιδευτής του Α.Σ.Κεραμεικός Δούκας Δημήτρης με τους μαθητές του Παπαχρήστο Χρήστο και Διβάνη Γιώργο ταξίδεψαν στην Κίνα και ακολούθησαν την Grandmaster Lily Lau σ’ένα οδοιπορικό στα νότια της αχανούς αυτής χώρας.
Πρώτος σταθμός  το Τσινγκτάο και οι αγώνες Κουνγκ φου.Οι αθλητές  του Α.Σ.Κ. πήραν μέρος στους αγώνες ως Εθνική ομάδα εκπροσωπώντας επίσημα την Ε.Ο.Γ.Κ.Φ.

ΤΣΙΝΓΚΤΑΟ

Η επαρχία Σαντόνγκ θεωρείτε η πρωτεύουσα του βορρά για τις Κινέζικες  πολεμικές τέχνες.
Πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι και πολλά είδη Κουνγκ φου γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν σ’αυτήν την επαρχία. Το  αλογάκι της Παναγίας(Tang Lang) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα. Όπως είναι φυσικό, αυτό ήταν που κυριάρχησε στους αγώνες με πολλούς αθλητές και μεγάλο συναγωνισμό.
Το «Νύχι του Αετού» (Ying Zhao) επίσης διάσημο αλλά πιο σπάνιο είδος Κουνγκ φου έκανε αισθητή την παρουσία του στους αγώνες με τους μαθητές της δασκάλας μας, Grandmaster Lily Lau, από την Αμερική την Βραζιλία την Ελλάδα το Χόνγκ Κόνγκ και την Κίνα.
Μερικά άλλα είδη Κουνγκ φου που εκπροσωπήθηκαν στους αγώνες, ήταν η γροθιά Σαολίν (Shaolin Quan), το Ται τσι(Taiji Quan) και το Σινγκ Γι(Xing Yi Quan).
Την πρώτη μέρα,όπως είναι καθιερωμένο σε όλους σχεδόν τους αγώνες, έγινε η επίδειξη των δασκάλων.
Τον «Αετό» εκπροσώπησαν τα μέλη της ομάδας μας αποσπώντας χειροκροτήματα και πολλά θετικά σχόλια. Την επόμενη μέρα η καλή παρουσία μας συνεχίστηκε με τις δύο πρώτες θέσεις του Παπαχρήστου Χρήστου στο σπαθί και του Διβάνη Γιώργου στη γροθιά, καθώς και τις δύο δεύτερες στη γροθιά και στην λόγχη αντίστοιχα. Ο εκπαιδευτής Δούκας Δημήτρης πήρε την πρώτη θέση στην γροθιά των βετεράνων.
Η παραμονή μας στο Τσιντάο ολοκληρώθηκε με σεμινάριο στο Tang Lang gien(ξίφος).
Το Μeihua Tang Lang  είναι διάσημο για τις τεχνικές του ξίφους και οι μαχητές του εξασκούνται σε δύο Ταολού, τα Da Mo gien και Ba Xian gien. Στην προηγούμενη  επίσκεψη μας στο Τσιντάο το 2006, είχαμε διδαχθεί από τον μάστερ Song Chang Ji το Da Mo gien. Σ’αυτό το σεμινάριο διδαχθήκαμε το  Ba Xian gien (8 αθάνατοι) ένα πανέμορφο Ταολού με μοναδικές τεχνικές και την  χαρακτηριστική  κινησιολογία  του Μeihua Tang Lang. Η δασκάλα μας γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του μαθητή της Δούκα Δ. για τις τεχνικές του Κινέζικου ξίφους και ύστερα από παράκλησή του, ζήτησε από τον πολύ καλό της φίλο και διοργανωτή του πρωταθλήματος  Zhang Wei Fu να μας διδάξει και το δεύτερο Ταολού. Η αρχική ειλικρινής του  αντίδραση και  απορία  ήταν: «τί το θέλουν το δεύτερο αφού ήδη ξέρουν ένα;». Αυτό έδειξε το πνεύμα και τον τρόπο σκέψης των παραδοσιακών Κινέζων δασκάλων που επιμένουν στη ποιότητα και όχι στην ποσότητα.Ο σεβασμός και η φιλία του όμως προς την δασκάλα αλλά και θέλοντας να τιμήσει την ομάδα μας που ταξίδεψε από μακρυά για να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα που διοργάνωνε έκαμψε τον αρχικό του δισταγμό και ζήτησε από τον «μικρότερο αδελφό» του στο σύστημα, μάστερ Song Chang Ji, να μας διδάξει....

  

ΣΑΝΓΚΆΗ

...ο επόμενος σταθμός  μας ήταν η Σανγκάη.
Το 1910 ο Huo Yuen Ja ίδρυσε την πρώτη ομοσπονδία Κουνγκ φου στην Κίνα την  Chin Woo Association.Σκοπός του ήταν να εκπληρώσει το όραμά του να δει τις Κινέζικες πολεμικές τέχνες ενωμένες και να βοηθήσει τους συμπατριώτες του να να δυναμώσουν και να βρουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια.Την περίοδο εκείνη οι μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις της εποχής λυμαίνονταν την Κίνα, επιβάλλοντας τον «πόλεμο του οπίου» και αποκαλώντας  την «ο άρρωστος της Ανατολής».
Την ιστορία με τις υπερβολές που χαρακτηρίζουν μια κινηματογραφική ταινία,την είδαμε πέρυσι στην ταινία «Ο Άτρωτος» με τον Jet Li στον ρόλο του Huo Yuen Ja. Μετά τον θάνατο του Huo Yuen Ja οι μαθητές του συνέχισαν το έργο του και η Chin Woo Association απέκτησε μεγάλη φήμη ανοίγοντας παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Κίνας με χιλιάδες μαθητές.
Τα πέντε είδη Κουνγκ φου που διδάσκονταν στην ομοσπονδία της Σανγκάη ήταν τα ακόλουθα: Αρπάγη του Αετού (Ying Zhao), Αλογάκι της Παναγίας  (Tan Lang), γροθιά των Σαολίν (Shaolin Quan), γροθιά Ται Τσι(Taiji quan) και γροθιά Μίζονγκ (Mizong Quan).
Ο δάσκαλος του Αετού, Chen Zi Zheng, ήταν ο ένας από τους πέντε αρχικούς μεγάλους δασκάλους  που δίδαξαν εκεί.
Όταν η Chin Woo εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις ο Chen Zi Zheng πήγε στο χωριό του, την γενέτειρα του Αετού, στην Βόρεια Κίνα και διάλεξε μερικούς από τους καλύτερους μαθητές του αδελφού του στο σύστημα Lau Kai Man. Μεταξύ αυτών και ο πατέρας της δασκάλας μας,ο Lau Fat Mang. Όταν ο Chen Zi Zheng πήγε να διδάξει στο Χονγκ Κονγκ ο Lau Fat Mang έμεινε στην θέση του για να διδάξει τον «Αετό» στην Σαγκάη.
Σήμερα η Chin Woo έχει σχολές σε πολλές χώρες στον κόσμο αλλά και διαμάχες ως προς την  χρήση του ονόματος και την πρωτοκαθεδρία (είναι σε δικαστική διαμάχη με την Chin Woo του Χονγκ Κονγκ).
Στο αεροδρόμιο της Σανγκάη υποδέχθηκε την δασκάλα με την ομάδα της η γραμματέας της ομοσπονδίας Chin Woo. Επίσης διέθεσαν ένα μικρό λεωφορείο και έναν οδηγό για την περιήγηση μας στην Σαγκάη.Στην έδρα της  Chin Woo μας υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας -  ο πρόεδρος έλειπε στην Μαλαισία- ο οποίος  μας ξενάγησε στους χώρους της σχολής και μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τα μελλοντικά τους σχέδια. Το 2010 συμπληρώνονται  εκατό χρόνια από την ίδρυση της  Chin Woo και για να τα γιορτάσουν θα οργανώσουν ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα 3 με 9 Αυγούστου.Το γεγονός θα λάβει μέρος στην Σαγκάη και μπορούν να συμμετέχουν μόνο αναγνωρισμένες από την Chin Woo ομοσπονδίες οι οποίες θα διαγωνισθούν στα 10 αρχικά Ταολού [Tam Teui, Gung Li Kuen, Da gin Kuen, Saph Gee Gin Kuen, Tuet Jien, Ng Fu Chon, Quan Yeung Quan, Toa Kuen , Ba Kua Do, Jeet Kune].
Η USA Chin Woo Federation θα συμμετέχει με 3 ομάδες, ενώ ο πρόεδρος της έδωσε την τιμή στην δασκάλα μας να είναι προπονήτρια της αποστολής και να συμμετέχει  με μία δική της ομάδα...

ΦΟΥΚΙΕΝ

....ο επόμενος σταθμός της ομάδας ήταν ο νότιος ναός Σαολίν στην επαρχία Φούκιεν.
Ο ηγούμενος του μοναστηριού Fan Tza, διατηρεί φιλικές σχέσεις με την δασκάλα και έχει στο παρελθόν  ταξιδέψει με την ομάδα του στο Σαν Φρανσίσκο για να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα που διοργανώνει η δασκάλα.
Ένα μεγάλο πανό καλωσόριζε την δασκάλα και τους μαθητές της. Οι μοναχοί του ναού έκαναν επίδειξη προς τιμήν της  ενώ δάσκαλοι από την ευρύτερη περιοχή μαζεύτηκαν να την καλωσορίσουν.
Ο Νότιος ναός Σαολίν δεν έχει την αίγλη του αδελφού του στην Zhengzhou αλλά ούτε και τον τουριστικό προσανατολισμό του.
Οι δάσκαλοι  στη Φουκιέν ασκούν το παραδοσιακό Κουνγκ φου και γελούν όταν βλέπουν το μοντέρνο αγωνιστικό Wushu  δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «αυτό δεν είναι Κουνγκ φου!!». Πολλά άγνωστα σ’εμάς  παραδοσιακά είδη Κουνγκ φου ασκούνται στην Φουκιέν με πιο διάσημο τον «Λευκό Γερανό» που για πολλούς θεωρείτε και η ρίζα του Γιαπωνέζικου Σορίντζι ρίου.
Το γεγονός της άφιξης της δασκάλας συνεχίστηκε με γιορτή και επιδείξεις δασκάλων εκατέρωθεν....

                  

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

...το Χόνγκ Κόνγκ, για πολλά χρόνια Αγγλική αποικία είναι πιο οικείο στον Δυτικό επισκέπτη.
Για κάποιον που έρχεται από την Κίνα είναι μια ευχάριστη έκπληξη η καθαριότητα και η ευκολία στη συνεννόηση μιας και σχεδόν όλοι ομιλούν την Αγγλική! Το αστικό τοπίο σε καθηλώνει με τους άπειρους γιγάντιους ουρανοξύστες αλλά η ακριβή καθημερινή διαβίωση σε κάνει γρήγορα να επιθυμείς την ηπειρωτική Κίνα και τις «μυρουδιές της».
Η δασκάλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χόνγκ Κόνγκ αφού ο πατέρας της εγκαταστάθηκε εκεί μετά τον πόλεμο και δίδαξε τον «Αετό» στην Chin Woo του Χόνγκ Κόνγκ.
Σε αυτή την πόλη υπάρχουν πάρα πολλά «εξωτικά» παραδοσιακά είδη Κουνγκ φου καθώς και πολλοί καλοί δάσκαλοι, μιας και η «πολιτιστική επανάσταση» δεν την επηρέασε.Σε κάθε έξοδο με την δασκάλα για το καθιερωμένο «Ντιμ Σαμ» (πρόσκληση σε γεύμα) γνωρίσαμε κάποιους από αυτούς και επισκεφθήκαμε τις σχολές τους.
Το  Tam Ga Sam Jin είναι ένα είδος νότιου Κουνγκ φου όμοιο με το Hu Ga (τίγρη),που μας έκανε εντύπωση η δύναμή αλλά και οι διαπεραστικές κραυγές του.
Ο Grandmaster Leung Ting διάσημος  σε όλο τον κόσμο δάσκαλος του Wing Tsun και  πολύ καλός φίλος της δασκάλας, μας συνόδευσε σε ένα από τα γεύματα και μας προσκάλεσε στην σχολή του την οποία επισκεφθήκαμε. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις  την σχολή ενός δασκάλου τέτοιας φήμης που την κοσμούν  οι φωτογραφίες πολλών διάσημων προσώπων του Κουνγκ φου, τα διπλώματα από πολλές χώρες του κόσμου που δίδαξε  και πολλά αντικείμενα αντίκες που έχουν συσσωρευτεί με τον χρόνο.
Ο Liu Kok Chiu δάσκαλος του Αετού και του Μπάκουα Τζανγκ (ο δάσκαλός του ήταν μαθητής του Chen Zi Zheng), πρόεδρος τις Chin Woo του Χονγκ Κονγκ, ήρθε να μας βρει στη σχολή του Leung Ting για να χαιρετίσει την δασκάλα.«Παρόλο που έχουμε τον ίδιο βαθμό στην ιεραρχία του «Αετού», είναι η σίφου Lily Lau αυτή πού κάνει όλη την δουλειά για να διατηρήσει το σύστημά μας και να το κάνει γνωστό σ’όλο τον κόσμο» δήλωσε μπροστά μας και παρουσία του Grandmaster Leung Ting ο  Liu Kok Chiu. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να αναγνωρίσει την προσφορά της δασκάλας μας για την διάδοση του Eagle Claw kung fu.
Στην συνέχεια το νησί Tsuen Tsao ήταν ο τουριστικός μας προορισμός,μέρος που αποσύρθηκε ο Grandmaster Lau Fat Mang γιά να γράψει τα βιβλία του  για τον «Αετό» και να διδάξει την οικογένειά του. Εκεί ο sibok Kalman Wong  βοηθός και «δεξί χέρι» της δασκάλας στην Αμερική μας έκανε επίδειξη των γνώσεών του στα εξωτικά θαλασσινά πιάτα των εστιατορίων του νησιού...

                               

ΦΟΣΑΝ

...αφού η ομάδα ενισχύθηκε με μαθητές της δασκάλας από το Χονγ Κονγκ μεταξύ των οποίων και ο sibok  Francis Wong (καθηγητής καλών τεχνών,ποιητής,ο πρώτος βοηθός  εκπαιδευτής της δασκάλας και από τους πιο παλιούς μαθητές της) συνεχίσαμε το ταξίδι μας προς την Φοσάν. Εδώ να σημειώσω πως ο σίφου Wong ήταν αυτός που βοήθησε την δασκάλα μετά τον θάνατο του πατέρα της να κρατήσει την σχολή και να συνεχίσει την διδασκαλία. Όταν η δασκάλα  σε ηλικία 22 χρονών ξεκίνησε την αναζήτηση των προχωρημένων μαθητών του πατέρα της για να συλλέξει και να διασώσει την γνώση του συστήματός μας, έστειλε τον σίφου Wong  σε διάφορα μέρη της Κίνας για τον σκοπό αυτό. Σ’ένα από τα ταξίδια αυτά είχε επισκεφτεί την Φοσάν σαράντα χρόνια πριν.
Στην Φοσάν ζουν σήμερα δύο αδέλφια μαθητές του Lau Fat Mang  από την περίοδο(1938) που δίδασκε στην Chin Woo της πόλης. Ο Chang Huan ο μικρότερος αδελφός που έχει κλείσει τα 90, ήρθε στην Φοσάν από το διπλανό χωριό που διαμένει για να συναντήσει την κόρη του δασκάλου του και τους μαθητές της. Στο ξενοδοχείο που μέναμε ήρθε μαζί με τον Grandmaster Ma Yue Kiung δάσκαλο του Long Yin, Bak Mei  Κουνγκ φου.Το είδος  αυτό συνδυάζει δύο συστήματα: τον «δράκο» και το «άσπρο Φρύδι».Είναι νότιο Κουνγκ φου διάσημο για τις πυγμαχικές του τεχνικές και ευρέως διαδομένο στην περιοχή της Καντόνας.
Ο δάσκαλος Ma, με την χαρακτηριστική σπηλαιώδη φωνή του, ακόμη και σήμερα σε ηλικία 72 χρονών δεν αρνείται να δεχθεί προκλήσεις και έχει την φήμη πανίσχυρου μαχητή στην Φοσάν.Αυτό το διαπιστώσαμε και μόνοι μας βλέποντας  όπου πηγαίναμε τον σεβασμό και την αναγνώριση  από τους ανθρώπους που συναντούσαμε στον δρόμο.
Μια μικρή επίδειξη στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου από τους δύο βοηθούς του Ma Yue Kiung, μας έβαλε στο κλίμα της Φοσάν.
Οι άνθρωποι της Φοσάν λατρεύουν το Κουνγκ φου και την μάχη. Πολλά είδη Κουνγκ φου γεννήθηκαν στη Φοσάν.Ένα από τα διασημότερα  είναι το Wing Chun.
Ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία για εμάς να βρεθούμε στην παρέα αυτών των δασκάλων και να ακούσουμε τις συζητήσεις τους για το Κουνγκ φου. Ο σίφου Ma είχε διδαχτεί μικρός από τον Chang Huan πολλές από τις τεχνικές του «Αετού» τις οποίες θυμόταν ακόμα και σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι περιγραφές του Huan για την ιστορία του Lau Fat Mang απο την εποχή που δίδασκε στην Chin Woo της Φοσάν.Ο εννενηντάχρονος Huan, μιλούσε με ιδιαίτερο θαυμασμό για τις ικανότητες και το κατορθώματα του μεγάλου δασκάλου ενώ επιδείκνυε τις τεχνικές και τις αρπάγες του που δεν είχαν χάσει καθόλου την δύναμη τους.
Η βραδιά τελείωσε με επίσκεψη στην σχολή του Ma Yue Kiung και επίδειξη.
Ο Wing Shun Lau, δάσκαλος του Xin Yi Liu He Quan και του Shuai Jiao, που είχαμε συναντήσει στους αγώνες του Τσιντάο, ήρθε να συναντήσει την δασκάλα στη Φοσάν  και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για σεμινάριο στο Shuai Jiao.Περάσαμε λοιπόν την τελευταία μέρα με τον συμπαθέστατο δάσκαλο, γενναίο πότη αλλά πολύ δυνατό παλαιστή να μας εξηγεί τις βασικές τεχνικές ανατροπών της Κινέζικης πάλης.


                      

 Η περιήγηση μας που ξεκίνησε από το Τσιντάο,τελείωσε στην Φοσάν όπου συναντήθηκε η  δασκάλα με τον Dai Wing Xong,  αντιπρόεδρο αθλητισμού της Φοσάν.
Εκεί μας περιήγησαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που είναι έτοιμες να δεχτούν το 2010 τους πανασιατικούς αγώνες στίβου.
Αυτή η περιοδεία που πραγματοποίησε η Grandmaster Lily Lau έγινε στα πλαίσια της καινούριας θέσης της ως πρόεδρος της Αμερικάνικης ομοσπονδίας παραδοσιακού Κουνγκ φου (United States Traditional Kung Fu Wushu federation).
Απώτερος σκοπός η διεξαγωγή ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος παραδοσιακού Κουνγκ φου που δεν θα ελέγχεται από την I.Wu.F. αλλά από δασκάλους που κράτησαν ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια το παραδοσιακό κινέζικο Κουνγκ φου όταν το μοντέρνο ή αγωνιστικό Γου Σου ήταν η επίσημη πολιτική γραμμή της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Μετά την αποτυχία να βάλουν το Γου Σου στους ολυμπιακούς αγώνες,η I.Wu.F. έστρεψε την προσοχή της στο παραδοσιακό Κουνγκ φου κάνοντας όμως πολλές λάθος επιλογές όπως για παράδειγμα η προσθήκη εναέριων λακτισμάτων και ακροβατικών στο Ται τσί. Η νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου που διακρίνει τους ανθρώπους της I.Wu.F.,ο καθαρά αγωνιστικός προσανατολισμός και απογύμνωση του Κουνγκ φου από τις ηθικές του αξίες, οι κριτές της που έχουν άγνοια του παραδοσιακού Κουνγκ φου, πράγμα που διαπιστώσαμε και εμείς παίρνοντας μέρος στα παγκόσμια πρωταθλήματα της, προκάλεσε την αντίδραση πολλών δασκάλων.
Το αποτέλεσμα είναι η επιθυμία για μια ξεχωριστή ομοσπονδία του παραδοσιακού Κουνγκ φου όπου οι δάσκαλοι που το ασκούν να έχουν τον πρώτο λόγο.
Πολλοί προσβλέπουν στην αμερικάνικη ομοσπονδία παραδοσιακού Κουνγκ φου που αποτελείτε από αξιόλογους δασκάλους,να μπει στην πρωτοπορία της δημιουργίας της καινούριας ομοσπονδίας.
Η δασκάλα σαν πρόεδρος της Αμερικάνικης ομοσπονδίας κατάφερε μέσα από αυτό το ταξίδι να κερδίσει την υποστήριξη πολλών δασκάλων.
Εμείς από την πλευρά μας ζήσαμε από κοντά και παρευρεθήκαμε σε όλες αυτές τις συναντήσεις με τους διάσημους δασκάλους αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία για την νοοτροπία και την οργάνωση του Κινέζικου Κουνγκ φου.

   Στην Φοσάν αποχαιρετήσαμε την δασκάλα.
Το ταξίδι όμως για την ομάδα του Α.Σ.Κ συνεχίστηκε στο Μακάο και στο Τζου Χάι όπου παραμείναμε για 30 ημέρες μαθητεύοντας  στο  Nei Jia quan.

 

TOP